Knivslipning

Vässning av slö egg 12€ (tandad kniv 15€)

Uttunning av knivblad 20€

Reparationa av lätt skadad egg 8€ +vässning (+uttunning)

Reparation, svårt skadat knivblad 20€ +vässning (+uttunning)

Hos mig får dina knivar den bästa möjliga vässningen, alltid för hand med japanska vattenstenar. Du får avgöra vilken finish, 3000 (4,9µm korngrovlek) eller 8000 (1,84µm). Har du japanska kvalitetsknivar och önskar kasumi finish är också detta möjligt.

Priserna gäller vanliga köksknivar utan specialfinish som kasumi. Vässning av exempelvis stämjärn, täljknivar, hyvelbett och motsvarande verktyg följer i stort sett samma prislista. Hör av dig för att diskutera slipning av dina verktyg.

För att upprätthålla goda skäregenskaper är skärpan inte det enda man behöver tänka på. Varje gång man vässer kniven slipas en liten mängd stål bort från eggen, vilket resulterar i en gradvis förtjockning av bladet precis ovan eggen.

Så småningom kommer detta att märkas genom att du behöver mer kraft när du skär, trots att eggen har perfekt skärpa. För att återställa de ursprungliga skäregenskaperna hos din kniv behöver den tunnas ut.

Om du skär i något som är för hårt för din kniv, kan eggen chippa eller få små hack. Det här måste åtgärdas före man vässer kniven. Eftersom en större mängd av eggen slipas ner, är det i detta fall oftast bra att även tunna ut kniven.

Om kniven tappas i golvet, eller på annat sätt stöter hårt emot hårda material, kan stora delar av spetsen eller eggen gå av eller skadas svårt. Ingen fara, om det är en älskad kvalitetskniv är det bara att skicka in den till mig för omprofilering av knivbladet.

Hör av dig!